Cum vorbesc la telefon la volan?

Nu vorbim la telefon la volan! :) Probabil multi ar rade ironic si ar spune ca cine mai e si asta care ne invata pe noi sa nu vorbim la telefon la volan cand eu stiu cel mai bine cum conduc cand vorbesc la telefonul mobil in timp ce imi sofez masina!

Vorbitul la telefon in timp ce va conduceti masina va scade foarte mult atentia fata de activitatea numita sofat, indiferent cat de tare va bateti cu pumnul in piept ca aveti “cea mai cea” atentie distributiva si experienta. In plus, aduceti-va mereu aminte de felul cum conduce o persoana care se afla in fata voastra in trafic si pe care o observati ca vorbeste la telefon la volan. Fie ca vreti sa credeti sau nu, cu totii conducem aproximativ la fel de prost cand vorbim la telefon la volan si in 99% din cazuri nu vrem sa recunoastem sau pur si simplu nu ne dam seama de acest lucru! Cel din spatele vostru isi va da seama si uneori se va enerva, exact asa cum observati si va enervati si voi uneori, nu-i asa :) ?

Au fost foarte multe accidente usoare cauzate de vorbitul la telefon in timpul sofatului si chiar accidente mortale provocate de acest obicei mai putin sanatos. Partea interesanta este ca multe persoane raspund la telefonul mobil atunci cand se afla la volanul masinii pe care o conduc tocmai pentru “a nu se face de rusine” fata de celalalt sau ceilalti pasageri ai autovehicolului sau … foarte rau :( !

Stiu cat de incarcata poate fi o zi de lucru si cat de repede se misca lucrurile in zilele noastre, deci cu siguranta vom vorbi si veti vorbi la telefonul mobil in timp ce sofati indiferent cat de rau este acest comportament. Asa cum un fumator stie cat de daunatoare este tigara pentru el, dar totusi fumeaza, asa si un vorbitor la telefonul mobil in timpul condusului stie cat de nepotrivit este acest obieci, dar totusi o face.

Cert este ca indiferent ce am zice noi, de vorbit la telefon la volan se va vorbi in continuare, iar cateva sfaturi pentru cei care conduc un autoturism cu volan pe stanga :) s-ar dovedi relativ utile. Atentie! A nu se intelege gresit! Prin acest articol nu promovam vorbitul la telefon in timp ce ne conducem masina! Dorim doar sa facem un schimb de opinii cu privire la aceasta activitate care “just happens” si ne asumam faptul ca am putea fi criticati.

 1. Fii scurt, la obiect, intotdeauna cu ochii la drum si in oglinzile retrovizoare.
 2. Tine telefonul la urechea stanga cu mana stanga astfel incat mana dreapta sa fie libera pentru a schimba vitezele si a tine corect volanul.
 3. Invata-te cu pasul 2. chiar daca esti stangaci sau ambidextru.
 4. Nu te certa, nu purta discutii aprinse si nu te lasa “prada pasiunii” la telefon, in timp ce conduci o masina.
 5. Acopera telefonul cu toata palma astfel incat sa nu fie vazut ;) , nu il tine doar cu degetele! Iti vei da seama de ce :) .
 6. Nu vorbi deloc la telefon si nu trimite SMSuri cand te afli la volan! Serios!

Tu cum vorbesti la telefon cand te afli la volan?

Ce sfaturi (care sa ofere un plus de siguranta) de a vorbi la telefon in timp ce conduci ai?

Daca ai vrea sa convingi pe cineva sa nu mai vorbeasca la telefonul mobil in timp ce conduce, cum ai face acest lucru?

Pentru cei cu “tarie in ei” am preluat filmul de mai jos de pe YouTUBE. Va atentionez ca acest film contine imagini si scene socante, dar din pacate asta se poate intampla cand nu suntem atenti si folosim telefonul mobil in timp ce conducem un automobil.

GSMRo.ro sustine orice campanie in desfasurare care spune NU vorbitului la telefon la volan!

6 thoughts on “Cum vorbesc la telefon la volan?

 1. Teo

  Eu unu evit sa vorbesc la telefon cand sunt la volan. Pentru drumuri lungi chiar mi-am luat un bluetooth si il tin sus la parasolar si telefonul in asa pozitie incat sa vad cine ma suna (in suportul auto). Daca e nevoie sa vorbesc imediat imi pun bluetooth-ul.
  Dar mai sunt momente cand, se intampla mai des in oras, vorbesc “pe ascuns”. Era sa fac un mic accident de la telefon acum ceva timp si de atunci is mult mai atent.

  Reply
 2. Pingback: Instalare Garmin Mobile XT pe Symbian | GSMRo

 3. Petre

  La drumuri lungi folosesc bluetooth-ul iar prin oras evit sa vorbesc … doar arunc o scurta privire sa vad cine ma suna si atunci cand e absolut necesar opresc si vorbesc.

  Reply
 4. Ciprian

  Eu unul tin sa va spun (spre rusinea mea) ca aproximativ 40-50% din timpul pe care il petrec la volanul masinii (prin oras-Bucuresti mai exact) este dedicat vorbitului la telefon (cel mai mult cand stau la vreun blocaj sau la semafor) si atunci cand execut vreun viraj sau depasire de obicei las telefonul de la ureche pentru a avea atentia sporita.
  Cam atat despre vorbitul la telefon, nu mai zic de sms/mail trimis la semafor :)

  Reply
  1. Gabriel Ursan

   :) Ciprian, cu totii o facem. Cand nu foloseam telefoane cu touchscreen, se puteau trimite SMS-uri foarte usor chiar si in timpul mersului :) . Totusi, trebuie sa fim constienti de toate aceste aspecte si sa ne comportam responsabil cand suntem la volan ;) .

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>